We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

L'exemple dels ocells

by El pèsol feréstec

supported by
/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €4 EUR  or more

     

1.
I van arribar els cavalls. Jo sentia la seva respiració panteixant, i la vibració a l’arbre era cada cop més intensa. El so dels cascos m’omplia el cervell i tan bon punt vaig veure sota meu el morro del cavall que tenia més a prop, em vaig deixar caure de la branca amb les cames obertes i estirades. Vaig deixar anar les mans sobre el llom del cavall, una mica massa amunt, massa a prop del bescoll. I els ossos de les seves espatlles se’m van clavar a l’entrecuix i la nàusea em va pujar fins a la gola. Em xiulaven les orelles i els cascos repicaven cada cop més lluny. Els cops de creu a l’entrecuix ressonaven dins meu igual que els batecs del cor. De sobte el silenci es va imposar al meu voltant estenent-se per tot. I va ser en aquest silenci que vaig sentir els ocells. Vaig sentir ben bé la merla al cim d’un avet i vaig distingir més clarament encara el cant de l’alosa a les altures i també vaig sentir altres ocells que no sé com es diuen, i vaig cridar: Ihaaaaa! I vaig sentir perfectament la meva veu però com si sortís d’un altre lloc, de l’espai immens on piulaven els ocells. Una piuladissa que provenia del fons d’aquell silenci i per un instant vaig ser completament feliç. L'absència de cavall salvatge desautoritza el paisatge.
2.
Atenció 01:40
Si ens trobem i el somriure m’assalta em sembla que m’ho crec, que m’importen les teves coses i que és significatiu tot això que em dius. Però mentrestant, no hi estic pensant. És només que ho faig veure molt bé. T’expliques i m’ho expliques, i els ulls, jo, francament, no podria obrir-los més. Però mentrestant, no t’estic escoltant. És només que ho faig veure molt bé. M’invento l’entusiasme i després me’n contagio. I quan marxes estic exhausta, però no he entès res.
3.
Verdaguer 02:35
Vaig sentir un rossinyol que cantava dins del bosc. I caminava i a vegades el sentia més fort i a vegades més fluix. I quan em semblava que m’hi acostava i el tenia damunt meu i només havia d’alçar el cap per veure’l, o d’allargar la mà per agafar-lo, que els arbres i les plantes i muntanyes es feien grans i tot era net i brillava amb una llum molt clara i natural. Ell callava un moment de dins els esbarzers o a dalt d’una aura jove i era petit tot el que deia i caminava més i el sentia un altre cop, però més lluny. I jo li seguia les cançons de cada dia i cada nit. I ho vaig fer durant molt temps, fins que em vaig aprendre algunes, però cantades malament. Llavors quan marxava del bosc i caminava pels carrers d’alguns pobles i ciutats que no em sabia, me les deia per dins en veu molt baixa, o me’n feia de noves, per més tard. Només hi vaig tornar de tant en tant en aquell bosc, per sentir com es refeia tot sencer amb el cant d’un rossinyol. I per menjar, quan era estiu, algunes móres d’aquelles dolces i brillants.
4.
Eugènia 02:16
Quan en un jardí d’amor neix una divina flor, d’una rosa bella. Per una vela en el mar blau daria un ceptre; per una vela en el mar blau, ceptre i palau. Per l’ala lleu d’una virtut mon goig daria; i el tros que em resta, mig romput, de joventut. Per una flor de romaní l’amor daria, l’amor doní. Quan en una mitja nit brilla el sol que n’és eixit d’una bella aurora...
5.
Tan malament 02:35
Després de tantes coses, després de tants anys, després de tants esforços, després de tants anys. Si acaba tan malament tot sembla un error. I ens mirem les cares i sols hi veiem bosses de carn penjant dels mateixos dubtes. Després de tants anys, i sols hi veiem bosses de carn penjant dels mateixos claus. Després de tantes coses, després de tants anys, després de tants esforços, després de tants anys. Si acaba tan malament tot sembla un amor. I arribem a casa i sols hi trobem formes de mobles suspirant pols. Després de tants anys i sols hi trobem mobles acumulant tebiors. Després de tants anys tot sembla un error, tot sembla un amor.
6.
Problemes 02:11
Els roquers porten tupé i els jipis porten melenes, els skins van tot xollats, els cecs porten tots bastó, els paletes duen fiambrera, els funcionaris perruques i tu, tu només portes problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes amb qui t'entén i amb qui no també problemes. Amb mi, amb tu, amb tots ells, problemes de totes menes. Les velles porten esclops, els jubilats porten jepa, els urbanos cotó al paquet i tu només portes problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes amb qui t'entén i amb qui no també problemes. Amb mi, amb tu, amb tots ells, problemes de totes menes. A la cara, a la jeta tu només portes problemes. A la sorra i a l’herba tu només portes problemes. Al davant i al darrera tu només portes problemes. Aquí i allà tu només portes problemes. Problemàtica! Alguna gent fa acudits i d'altre gent fa poemes. Tu només fas fàstic i pena perquè tu només dus problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes amb qui t'entén i amb qui no també problemes. Amb mi, amb tu, amb tots ells, problemes de totes menes. Problemes, merders i saraus, batusses, mogudes, drames, angúnies, penes, treballs, pollastres, haris i bregues. Conteses, litigis, plets, mogudes, semades, xous, conflictes, follons, quefers, haleos, lios i caos. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes, problemes, problemes, problemes, sí sí problemes. Problemes amb qui t'entén i amb qui no també problemes. Amb mi, amb tu, amb tots ells, problemes de totes menes.

about

L’exemple dels ocells és un epé de sis cançons que amplia el repertori poètic de la formació. Després del celebrat Treure’n robins (The Indian Runners, 2017), publiquem un epé que recull un poema musicat de Josep Carner, un altre de Jaume Coll Mariné i un fragment de la novel·la Sortir a robar cavalls, de Per Petterson, coronat amb dos versos de Josep Palau i Fabre. També inclou dos temes propis i la versió de Problemes de Perro Pachingo, la banda de rumba-punk de Roger Pelàez. El títol de l’epé és tret d’un poema de Jacques Prévert, que en la prevertsió de Miquel Desclot diu que els ocells donen l’exemple que cal perquè «fan el que poden». El pèsol també. O menys.

credits

released May 9, 2019

Com les anteriors referències, L’exemple dels ocells va ser gravat, produït i mesclat als estudis Caballo Grande per Ferran Resines i Cristian Pallejà, durant un parell de caps de setmana del mes de desembre del passat 2018. Ha estat masteritzat a l’Estudio Hukot de Barcelona per Milo Gomberoff al principi del 2019. Il·lustrat per Martina Manyà.

license

all rights reserved

tags

about

The Indian Runners Barcelona, Spain

The Indian Runners és el segell de música independent de l’Associació Cultural Indian Runners, que promou l’activisme musical, els principis de l’autogestió i la igualtat de gènere en l’escena. Muntem concerts, editem discos, fem publicacions en altres formats i ens organitzem per afavorir el suport entre bandes. ... more

contact / help

Contact The Indian Runners

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like L'exemple dels ocells, you may also like: